Go to navigation
Case study

Maggie's Gartnavel

A fully immersive landscape embraces the building and parallels the user’s ever-changing journey through their cancer diagnosis and treatment.

Year
2011
Location
Glasgow
Category
Health
Client
Maggie’s Cancer Care Centres
Value
Undisclosed
Size
0.8Ha
Awards
Stirling Prize Nominee, RIBA Gold Award, Scottish Design Award Nominee, Andrew Doolan award.
01
Concept

Time and reflection

Time and reflection are important aspects of healing and this is central to the design for the courtyard garden and the woodland walk down to the reflection garden.  The design parallels the user’s ever-changing journey through their cancer diagnosis and treatment.  There are constantly folding views through, and reflection onto, the building’s glass and concrete facade; which acts to draw the landscape into every space within the building.  The paths also fold and turn direction: just as an apparent barrier to progression along the path comes into focus, a new opportunity presents itself.

Landscape into every space
02
Context

Emotional support

The ethos of a Maggie’s Centre provides a space for practical and emotional support for people with cancer, their families and friends. Working closely with Lilly Jencks and OMA, a fully immersive landscape was developed that embraces the building, as it in turn, along with the work within, supports the user.

Arrival at Maggies Centre
03
Design

Landscape into every space

Detailed studies with the architectural team reviewing the site levels ensured that an undulating topography embraced the building and co-ordinated finished floor levels affecting both areas of earth sheltered elevations and cantilevered floors alike.  The concepts for the building landing and rippling the topography developed by Lily were delivered by utilising the resulting low-point / swale to manage water run-off.  With a swathe of seasonal wetland planting to slow surface water while articulating the changing seasons and the dynamic, organic process of the landscape through its own natural cycles.

04
Central Courtyard

Colour, light and views

The building itself is organised around the central courtyard where the planting of the woodland continues through into the space, allowing the landscape to appear to flow through the building.  The topography also undulates through the central courtyard affording an ever changing view of, and through, the space as the user moves around the interlocking spaces within the building. Pockets of seating arranged to encourage conversation and reflection punctuate the planting with moments of bright colour.

Unique external spaces